Mechyňka

Bratři Grimmové



Jeden sedlák z okolí Saalfeldu[pozn1] jménem Hans Krepel měl kolem roku 1635 na jedné mýtině pokácet stromy. A to odpoledne k němu přišla mechyňka[pozn2] a pravila: „Otče, když potom, jak práci ukončíte a než domů půjdete, vytesáte na posledním skáceném stromě tři kříže, dobře se vám povede.“ A po těch slovech odešla. Sedlák, surovec a hrubián, si byl pomyslil, k čemu mu může nějaké žvanění pomoci a co bude dbát na nějaké strašidlo, a tak na tesaní těch tří křížů zapomněl a večer šel klidně domů. Druhý den se v tom samém čase vydal opět do lesa a opět kácel, tu přišla znova ona mechyňka a ptala se: „Ach, vy člověče, proč jste včera ty tři kříže nevytesal? Mohlo to vám i mně pomoci. Neboť nás mechyňky každé odpoledne a každou noc loví Divoký Lovec, pobíjí nás ubohé bez ustání; nemáme před ním pokoje, jen když si na čerstvě pokácený kmen sedneme, tak nám nesmí nic udělat, v tom jediném okamžiku jsme v bezpečí.“ Ale sedlák se na ni obořil: „Hoho, k čemu by ty kříže pomohly? Tobě jen pro povyražení žádné dělat nehodlám!!“ Po těch slovech však mechyňka sedláka popadla a stiskla ho takovou silou, že on, ač to byl od přírody silný chlap, celý obolavěl a zeslábnul. Od toho času, dostav takové ponaučení, nikdy nezapomněl kříže vytesat a už se mu nikdy nic zlého nestalo.[pozn3]




Poznámka 1 - Město Saalfeld najdete ve spolkové zemi Duryňsko. Vydáte se dálnicí č.4 směrem na Erfurt až přijedete na místo, kde se kříží s dálnicí č.9 a odbočíte na směr do Norimberka. Pojedete asi 18 km a pak sjedete na silnici č.281 směrem na Neustadt, odtud je to do Saalfeldu už jen 40 km na západojihozápad.
Poznámka 2 - Mechyňky jsou podivná stvoření, která žijí na vřesovištích, v hromadách dřeva či temných podzemních úkrytech. Jejich půvabná těla jsou pokryta zeleným mechem. Budete-li je hledat,. pamatujte, že nemají rády slunce a posečkejte, až se trochu zešeří.
Poznámka 3 - Pověst "Das Moosweibchen" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková