Reinstein

Bratři Grimmové



Pod prastarým hradem Reinstein nedaleko Blankenburgu[pozn1] v Harzu[pozn2] najdete velkou jeskyni, naplněnou oblázky, které nepochází z těch hor, ale našli byste je dole v rovině.

Když si někdo pár těch oblázků vezme, odveze nebo odnese, tu jej ony opět přivedou na to místo, odkud je vzal, takže ta jeskyně zůstává stále plná. Ještě nikomu tedy neprospělo ty kamínky odtud odnášet.

Ze skály v okolí jeskyně slýchávají kolem polední hodiny vyzvánění rolniček, občas se ozývá bušení kladivy, jakoby tu mnoho kovářů pracovalo.[pozn3]




Poznámka 1 - Město Blankenburg leží ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko cca 53 km na jihozápad od Magdeburgu. Zříceninu hradu Reinstein jsem nenašla, ale možná je to onen Regenstein (296 m n.m.). který se tyčí nad městem.
Poznámka 2 - Pohoří Harz zasahuje do spolkových zemí Sasko-Anhaltsko a Dolní Sasko. Najdete ho tak, že se vydáte ze starobylého města Göttingenu na severovýchod. Jste-li bohumilí, možná vám vládce hor Kovlad ukáže skryté poklady, jen ho nezapomeňte po křesťansku pozdravit.
Poznámka 3 - Pověst "Reinstein" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková