Slitujte se nad trpaslíkem

Bratři Grimmové



O vesničce Rallingen u Thunského jezera[pozn1], o vesničce Schillingsdorf v Grindelwaldském údolí[pozn2], která byla také pohřbena horským sesuvem, a jak se zdá i o jiných místech se vypráví tento příběh:

Za hrozné bouře a lijáku putoval skrze tu vesničku trpaslík, chodil od chalupy k chalupě a deštěm zmáčený bušil na dveře lidí, ale nikdo se nad ním neslitoval a nechtěl mu otevřít, někteří se mu dokonce vysmívali. Na kraji vsi žili dva chudí lidé, muž a žena, tu se trpaslík dovlekl opírajíc se ztěžka o svou hůl k jejich chalupě a třikrát zaťukal na okénko. Starý hospodář ho ihned pozval dál a nabídl mu vše, co jeho chudičký dům může poskytnout. Stařenka přinesla chléb, mléko a sýr; trpaslík vypil pár kapek mléka, snědl něco drobtů chleba a sýra a pravil: „Nejsem zrovna uvyklý tak prosté stravě, ale děkují vám z celého srdce a Bůh vám zaplať; nyní jsem si odpočinul a mohu se vydat na další cestu.“ „Ale chraň Bůh!“ zděsila se hospodyně: „V noci a v tomhle počasí jít ven, jen vezmi zavděk tímhle skrovným noclehem.“ Ale trpaslík se začal třást smíchem a pravil: „Mám ještě nějakou práci v horském sedle Fluhu, a tak tu nemohu déle zůstávati, ráno mi možná poděkujete.“ Trpaslík odešel a staříci se uložili ke spánku.

Za rozbřesku je ale probudila velká bouře, blesky křižovaly nebesa a dolů se valily mohutné proudy vody. Tu se na horském sedle Fluhu uvolnila obrovská skála a hrnula se dolů do vsi, spolu se stromy, kamením a zeminou. Lidé a dobytek, všechno, co bylo dýchalo ve vsi, bylo tou masou pohřbeno. A vlna se drala dál až k chalupě obou staříků, kteří mezitím chvějíc se vyšli přede dveře. Tu uviděli, jak se blíží uprostřed toho smrtonosného proudu kus skály, na kterém vesele poskakoval onen trpaslík, a když se byl přiblížil, tu jako veslo použil kmen smrku a velkou silou tou skálou proud vody zatarasil a od chalupy odvrátil, takže ta zůstala nakonec nedotčena. A trpaslík se pak začal nadýmat do šíře a do výšky, až z něj byl strašlivý obr, který se pak ve vzduchu rozplynul. A stařenka se stařečkem padli na kolena a děkovali Bohu, že je zachovat ráčil.[pozn3]




Poznámka 1 - Thunské jezero najdete cca 30 km jihojihovýchodně od švýcarského Bernu. Své jméno nese podle města Thun na jeho západním okraji. Vesnička Rallingen leží na severním břehu jezera.
Poznámka 2 - Městečko Grindelwald, podle kterého je pojmenováno ono údolí, najdete cca 20 km jihovýchodně od Interlakenu ve Švýcarsku. Je to vyhlášené horolezecké středisko na úpatí obávaného horského masivu Eiger (3970 m n.m.).
Poznámka 3 - Pověst "Der einkehrende Zwerg" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková