Svatá noc

Bratři Grimmové



Pověrčivé děvče, které chce přivolat svého miláčka ze snů, musí brzičko ráno před Svatým večerem koupit housku a to takovou, která při posledním pečení zezlátla a musí býti rohová.[pozn1] Pak je nutno té housce seříznout kůrku a tu si uvázat pod pravou ruku a to celý den pečlivě nosit. Večer před spaním, položí vdavekchtivé děvče kůrku pod polštář a říká při tom: „Ke spánku uléhám se mnou chléb můj, přijď, pojez a buď navždy můj!“ Pak to chodívá tak, že o půlnoci je z takového skrojku ujedeno a z toho se dá ráno poznat, že si tu dívku její miláček opravdu do roka vezme. Je-li ale chleba nedotčený, tak má dívka ku svatbě malou naději.

Jednou se také stalo, že v Lipsku[pozn2] roku 1657 dvě dívky spolu v jedné posteli spaly, jedna z nich si takový skrojek chleba položila pod polštář, ta druhá ne. Tato slyšela v noci křupání a hlodání, velmi se bála a svou družkou třásla, ale ona tak tvrdě spala, že nic nezpozorovala, až ráno se z toho těžkého snu probudila. Když ráno pak ten skrojek obhlížela, byl v něm vyhlodán klín. Tato dívka se brzy nato provdala za vojáka.

Jedna stará žena ze Saalfeldu[pozn3] vyprávěla, že jiné dívky o Svaté noci vezmou nádobu s vodou a určitou malou odměrku a tu vodu pak do jiné nádoby přeměřují.

Udělají toto několikrát za sebou a pozorují, zda při opakovaném měření dostanou více vody jako prve. Z toho usoudí, že následující rok bude jejich majetku přibývat. Shledají-li totéž množství, potom věří, že jejich tok života zůstane poklidný a nedočkají se ani štěstí ani neštěstí. Když ale k posledku naměří méně vody, tu vědí, že jejich zdar a rozkvět vezme za své. Té saalfeldské ženě to prostřední přišlo do ruky.

Jiné dívky o Svaté noci vezmou mísu na hrách a klubko příze, tu mísu pevně ke klubku přivážou tak, aby jim mísa daleko neulétla, tak až šest loktů zdéli. Pak to celé vystrčí z okna a tou mísou na provázku komíhají ze strany na stranu a volají: „Slyš! Slyš!“ Pak, z které strany uslyší hlásek, z té strany přijde vytoužený ženich. [pozn4]




Poznámka 1 - Ty housky, kterým můžeme též říkat žemle, se pekly jako naše české buchty spojené k sobě a po upečení se rozlámaly. Teď si jistě dokážete představit, že mezi těmi žemlemi byly vždy čtyři rohové.
Poznámka 2 - Lipsko najdete ve spolkové zemi Sasko cca 110 km po dálnici A4 na západ od Drážďan.
Poznámka 3 - Město Saalfeld najdete ve spolkové zemi Duryňsko. Vydáte se dálnicí č.4 směrem na Erfurt až přijedete na místo, kde se kříží s dálnicí č.9 a odbočíte na směr do Norimberka. Pojedete asi 18 km a pak sjedete na silnici č.281 směrem na Neustadt, odtud je to do Saalfeldu už jen 40 km na západojihozápad.
Poznámka 4 - Pověst "Die Christnacht“ je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková