Děvečka u vodníka

Bratři Grimmové



Následující příhoda se prý udála v jedné vesnici nedaleko Lipska [pozn1]

Žila tam služebná děvečka, která vstoupila do služby k vodníkovi. Celé tři roky sloužila pod vodou a mělo to být věru dobré živobytí. Všeho měla dostatek, jen jedno jí dělalo vrásky na čele; ve vodnické domácnosti neměli ani zrnko soli, takže to pěkně vypadalo, ale už tolik nechutnalo. To byl k posledku důvod, proč nakonec z té dobré služby odešla.

Ale štěstí jí to nepřineslo. Od toho dne byla taková smutná a zádumčivá. Podle vodnické předpovědi měla totiž na zemi žít jen sedm let. A ta léta se jí pomalu krátila. [pozn2]




Poznámka 1 - Lipsko najdete ve spolkové zemi Svobodný stát Sasko cca 110 km po dálnici A4 na západ od Drážďan. Možná se budete divit, ale jeho název je skutečně odvozen od lípy, neboť ho založili mírumilovní slovanští osadníci v roce 1015, aby tu prodávali vše, co sami nesnědli nebo neupotřebili. Trvalo celých 800 let než země, na které oni pěstovali obilí či zeleninu a pásli svoje stáda, nasákla krví při největší bitvě napoleonských válek, kterou lidé později nazvali Bitva národů a všem těm mrtvým postavili obrovský pomník. Lipové město dalo světu filozofa Leibnize, skladatele Bacha i Wagnera a Křišťálovou noc. Schiller tu napsal svoji dojemnou Ódu na radost, Heisenberg si tu vysnil svoji Nobelovu cenu a Goethe si na město uchoval vzpomínky více než živé. To všechno je Lipsko. Nebo ještě lépe, je to místo, kde se každoročně koná GC - Games Convention!
Poznámka 2 - Lidová pověst "Die Magd bei dem Nix" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Přeložila a převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková