Zkamenělí trpaslíci

Bratři Grimmové



V Čechách. nedaleko města Lokte[pozn1], leží v jednom divokém, ale krásném údolí, skrze které se proplétá až k blízkým Karlovým Varům mnohými zákrutami řeka Ohře, Trpasličí skály. Obyvatelé přilehlých vesnic a městeček o těch skalách vyprávějí následující:

Tyhle skály byly v dávných časech obydleny horskými trpaslíky, kteří se tu v tichosti starali o své dílo. Nikdy neudělali nikomu nic zlého, mnohokráte naopak svým sousedům v nouzi či žalu pomohli. Dlouhý čas jim vládnul mocný kouzelník. Ale jednou, když zrovna chtěli slavit svatbu a vydat se do kostela, tu se onen duch velmi rozhněval a proměnil je v kámen, nebo spíše, protože jejich duše byly nezničitelné, je do toho kamene zaklel.

Té řadě skal dodnes říkají „Zakletá trpasličí svatba“. Člověk tu může vidět stát na vrcholku hory rozličné postavy. Ve středu jednoho skaliska lze vidět obličej trpaslíka, který asi, když ostatní před kouzlem utíkali, příliš dlouho v komnatě prodléval a skrze okno pomoc vyhlížel,. a tak byl v kámen změněn. Na radnici ve Starém Lokti taky ukazují v hromadu zvučného kovu zakletého hanebného a zlatachtivého měšťana. Pověst praví, že nikdo, kdo je zatížen smrtelným hříchem, nedokáže tuto hroudu kovu do výše pozvednout.[pozn2]




Poznámka 1 - Našla jsem na břehu Ohře v okolí Karlových Varů místo, kterému se dodnes říká Skalky skřítků. Sice geografické určení bratří Grimmů není přesné, neboť leží na opačné straně od Karlsbadu než městečko Loket nad Ohří, a to nad vesnicí Dubina, ale to jim myslím odpustíme. Bohužel je tahle lokalita dnes součástí vojenského újezdu, takže tu tvář trpaslíka asi neuvidíte.
Poznámka 2 - Pověst "Steinverwandelte Zwerge" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková