Žitný klas

Bratři Grimmové



Před dávnými a dávnými časy, kdy ještě Bůh chodil po zemi, tenkrát bývala pole daleko úrodnější než dnes, tenkrát nenesl jeden klas pouze padesát nebo šedesát zrn, nýbrž čtyři až pět set zrn, protože tenkrát rostlo zrno na klasech od shora dolů, jak dlouhý byl klas, tolik na něm bylo zrna. Ale lidé, žijící v takovém blahobytu, si toho božího požehnání cenili málo, naopak stávali se lhostejnými a lehkomyslnými.

Jednoho dne šla přes žitné pole žena s dítětem. Chlapeček kolem ní bujně poskakoval, až upadl přímo do louže a umazal si kalhoty. Jeho matka utrhla plnou hrst krásného obilí a začala mu tím čistit oblečení. Tohle bezbožné konání ovšem viděl náš Pán, který právě procházel kolem, velmi se rozzlobil a zvolal: „Od tohoto času žitné stéblo neponese žádné zrno! Lidé, nebeskou přízeň jste právě ztratili!“

Okolostojící slyšeli Jeho slova, velmi se polekali, padli na kolena a prosili, aby na stéble alespoň něco ponechal, nežádají to sami pro sebe, ale co nevinná drůbež, musela by zahynout hlady. Pán tu bídu předvídal, a tak se smiloval a to přání jim splnil.

A od těch časů roste zrno jen na hořejším dílu každého klasu. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Kornähre“ (KHM 194) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková