Ekerken

Bratři Grimmové



U vesničky Elten, půl míle od Emmerichu ve vévodství Kleve [pozn1], se kdysi dávno zdržoval zlomyslný duch, kterému lidé říkali Ekerken [pozn2].

Pohyboval se po zemské silnici sem a tam a škádlil a trápil pocestné na všelikerý způsob. Jednoho nečekaně udeřil, druhému splašil koně, dalšímu všelijak zpřevracel věci na kárce či ve voze.

Ale nikdo ho nikdy neviděl, zjevoval se pouze v podobě lidské ruky. [pozn3]




Poznámka 1 - Klevské vévodství najdete na severozápadě spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko v místech, kde řeka Rýn opouští území Spolkové republiky Německo. Svoje jméno dostalo vévodství podle města Kleve, když se z něj vydáte silnicí č.220 cca 9 km na severovýchod, dorazíte do městečka Emmerich a odtud pojedete na severozápad do vsi Elten.
Poznámka 2 - Ekerken je lidový výraz pro veverčáka. Snad tím chtěli vyjádřit to, že to byl takový šprýmař neposedný a nepolapitelný jako veverky někdy bývají. Znáte to, veverka něco uchvátí a v mžiku s tím zmizí na stromě.
Poznámka 3 - Lidová pověst "Ekerken" (DS 79) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila a po svém převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková