Vodní víla

Bratři Grimmové



Byli jednou bratříček a sestřička a ti si hráli na břehu jedné tůňky. Jak byli tak zabráni do hry, nedávali pozor a najednou žbluňk! Oba spadli do vody. Tam dole už na ně čekala potměšilá vodní víla a pravila: „Táááák! Teď vás mám! Od této chvíle pro mne budete pracovat jako mourovatí!“ A odvedla je do svého domu, kde musela dívenka spřádat zmuchlaný a špinavý len nebo nosit vodu v obrovském vědru, zatímco chlapec kácel tupou sekerou stromy. K jídlu za tu dřinu nedostávali nic jiného než staré knedlíky ztvrdlé na kámen.

Jedné neděle, když víla odešla do kostela, se ubohé a nešťastné děti rozhodly, že utečou. Když běžely kolem kostela, tu je víla zahlédla; vida ptáčkové ulétají z klícky! a vydala za nimi. Děti se zrovna ohlédly a holčička nelenila a hodila za sebe kartáč. A světe div se! Najednou tu stála vysoká Kartáčová hora s tisíci a tisíci hrotů, přes kterou musela víla přelézt a stálo jí to tolik sil a námahy, že děti získaly pěkný náskok.

Když se děti ohlédly podruhé, byla víla zase za nimi, však také jeden její krok, jelení skok. A tak za sebe hodil chlapec hřeben. I jeminkote! Hned tu stála vysoká Hřebenová hora s tisíci a tisíci zubů, ale i s tou si věděla víla s velkým úpěním a supěním nakonec rady a brzy je opět doháněla.

I nezbylo nic, než aby děvčátko za sebe hodilo zrcadlo. I tu máš čerte kropenku! Teď tu najednou stála Skleněná hora a byla vám tak hladká, že ani víla nedokázala vyjít nahoru. Tu si pomyslila: „Musím rychle domů pro sekeru a pak tu horu rozmlátím!“ Však s hromadou střepů by si už poradila!

Ale než se víla vrátila a Skleněnou horu rozsekala, utekly děti tak daleko, že už nad nimi neměla žádnou moc a musela se vrátit do své tůně s nepořízenou. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Wassernixe“ (KHM 79) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková