Házení košil

Bratři Grimmové



V Coburgu[pozn1] sedělo jednoho Štědrého večera pospolu několik dívek. Byly zvědavé a chtěly znát své budoucí miláčky[pozn2]. Naštípaly si již dříve za dne dříví, a když nyní přišla půlnoc, rozdělaly v krbu oheň a první z nich si sundala šaty, svoji košili hodila přede dveře světnice a pravila, sednouc si k ohni: „Jsem v Evině rouše oděna, aby se přemilý zjevil a košili mou do klína mi v zástavu hodil!“

Duch jí opravdu vzápětí hodil košili zpět a dívka mohla popatřit do tváře tomu, který to učinil; byl to tentýž, za kterého se za nějaký čas vdala. Ostatní dívky se také o překot svlékly, ale chybovaly v tom, že svoje košile hodily za dveře zamotané v jednom chumlu. To se potom duch neukázal, nýbrž se dal do takového lomození a běsnění[pozn3], že se děvčata dočista vystrašila. V mžiku dívky uhasily oheň a ulehly do postelí. A ráno našly své košile přede dveřmi roztrhané na tisíc kousků.[pozn4]




Poznámka 1 - Město Coburg najdete na samém severu spolkové země Bavorsko. Vydáte se z Norimberku směrem na sever dálnici A73, nebude to víc jak 100 km.
Poznámka 2 - Pokud chcete vědět více o pověrách vdavekchtivých děvčat, přečtěte si ještě pověsti Noc Sv.Ondřeje, Miláček k jídlu pozvaný a Svatá noc.
Poznámka 3 - Dovedete si jistě představit dobrou vůli ducha, který se v tom chumlu pokoušel najít tu správnou košili. Že mu došla vzápětí trpělivost a košile raději rozcupoval, aby sobě ulevil, se nemůžeme divit, vždyť to byl obyčejný pobíječ much.
Poznámka 4 - Pověst "Das Hemdabwerfen" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková