O věčném hladu

Bratři Grimmové



Byla jednou jedna matka, která měla dvě dcerky a k tomu byla tak chudá, že neměla ani kousek chleba a všechny trpěly velkým hladem. Jednoho dne byl ten hlad tak velký a matka tak zoufalá, že řekla té starší dceři: „Musím tě zabít, abych měla něco k jídlu.“ Dívenka prosila: „Ach, milá matko, ušetřete mě, půjdu ven a uvidím, zda seženu bez žebrání něco k jídlu.“ Matka souhlasila a dcerka vyběhla a přinesla kousek chleba, který pak společně snědly, ale bylo toho příliš málo, hlad neutišily.

Uběhla nějaká chvíle, když matka uhodila na druhou dcerku: „Tak musíš na řadu ty.“ Dívenka zaprosila: „Ach, milá matko, ušetřete mne, jdu a nepozorovaně někde něco k jídlu seberu.“ Tak šla, a když se vrátila, měla dva kousky chleba. Tak ho opět společně snědly, ale bylo to příliš, příliš málo, aby tím utišily svůj věčný hlad.

Po několika hodinách jim matka řekla: „Tak vidíte, musíte jedna přece jen zemřít, neboť jinak zahyneme.“ Na to jí dcerky odvětily: „Milá matko, my si tu lehneme a budeme spát a nevstaneme dřív, než nastane soudný den.“

Jak řekly, tak udělaly. Obě dívky ulehly a usnuly hlubokým spánkem, ze kterého je nikdo nedokázal probudit. A jejich matka? Ta odešla pryč a nikdo neví, kam se poděla. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Kinder in Hungersnot“ (KHM 236) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková