Jak kohoutek a slepička sbírali drobečky

Bratři Grimmové



Byl to opět kohoutek, který jednoho dne sváděl slepičku k nepředloženosti: „Slepičko, pospěš rychle do světnice! Hospodyně odešla na návštěvu, můžeme sezobat drobečky na stole.“ Ale slepička řekla: „Ne, ne, já nikam nejdu. Dobře víš, že když nás hospodyně přistihne, zle s námi naloží.“ Ale kohoutek si nedal říct: „Vždyť se o ničem nedozví, jen pojď, tady nám jinak nikdo nic dobrého nedá!“ „Ne, ne, to je naprosto vyloučeno, nejdu nikam!“ trvala na svém slepička. Ale to by nebyl kohoutek kohoutkem, aby jí dal pokoje a nakonec ji neumluvil, aby tam šli, vylétli na stůl a ve spěchu nezačali sbírat chutné drobečky.

Zrovna byli v nejlepším, když se hospodyně nečekaně vrátila domů. Sotva ty dva na stole zmerčila, popadla lískovku a pustila se do nich, až po světnici lítalo peří. Když se konečně dostali na dvůr a lízali si tam utržené rány, řekla slepička kohoutovi vyčítavě: „Vidíš, já jsem to říkala!“ A kohoutek? Ten se jen spokojeně olízl a řekl: „Však jsem to věděl!“ [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Brosamen auf dem Tisch“ (KHM 190) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková