Ďáblova mříž

Bratři Grimmové



V mariánském kostele v hanzovním městě Wismar [pozn1] stojí křtitelnice, která je dokola ozdobena podivuhodnou proplétanou mříží, nemající ani počátku, ani konce.

Podle pověsti ji měl vykovat místní kovář, který se nelehkým úkolem dlouho potýkal a nemohl ho stále dokončit, až v jedné chvíli hněvivě vybuchl: „Ať si to dodělá třeba sám rohatý!“

V tom okamžiku se tam opravdu objevil ďábel a mistrovskou mříž dokončil. A nebyla to práce ledajaká, protože už ji nikdo nikdy nedokázal zopakovat či napodobit. [pozn2]




Poznámka 1 - Hanzovní město Wismar leží na pobřeží Baltského moře ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Zmíněná křtitelnice byla odlita z bronzu v roce 1335, zatímco ďáblovu mříž mistr kovář ukul až ve století šestnáctém. V mariánském kostele byste ji dnes hledali marně, byla přemístěna do pozdně gotického kostela Sv. Nikolaje.
Poznámka 2 - Lidová pověst „Teufelsgitter“ (DS 195) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila, po svém převyprávěla a poznámkami doplnila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková