Miláček k jídlu pozvaný

Bratři Grimmové



V Saalfeldu[pozn1] v Duryňsku byla jedna výběrčí daní, která se tajně zamilovala do svého písaře. Chtěla jej tedy získat skrze kouzla.[pozn2] Nechala upéci čerstvý chléb a o Svaté noci do něj zastrčila křížem dva nože, mumlajíc při tom několik slov. Za chvíli přišel do světnice docela nahý písař v náměsíčném spánku, posadil se ke stolu a upřeně na ni hleděl. Žena však polekaně vstala a dala se na útěk, tu písař vytáhnul z chleba ty dva nože a hodil je za ní, až by ji byl málem zranil.

Potom šel písař pryč a kmotra, která do světnice právě přicházela, se ho velmi polekala, že z toho na několik dnů musela celá nemocná ulehnout. Ten písař měl následujícího dne domácím vyprávět, že by byl rád věděl, která žena jej uplynulé noci tak soužila a strašila, že on je takto zemdlený, že stěží může mluvit A že to kouzelné nutkání bylo silnější jako jeho vůle, že ani modlitbami se od jeho síly odvrátit nemohl, neboť mu přes rty ani slůvko projíti nemohlo.

Ta samá stará žena, která tento příběh vyprávěla, k tomu ještě dodávala: Také v Coburgu[pozn3 prý mělo několik šlechtických panen od devatera jídla něco odložit, kolem půlnoci to prostříti a u toho stolu se sesednouti. Potom přišli všichni jejich miláčkové, každý si sebou přinesl nůž a chtěli se k dívkám posaditi. Toho se ty panny velmi polekaly a utekly, jeden z nich vzal nůž a hodil jej za nimi, tu se jedna otočila a nůž zvedla. Jindy měla místo pozvaného milence přijíti do světnice ztělesněná smrt, která s sebou měla nésti hodiny a ta dívka pak opravdu do roka zemřela. To měly ve Slezsku tři zemanské dcerky o Svaté noci sedět u prostřeného stolu a své budoucí milence očekávat, jednomu každému byl prostřen talíř. Oni se také na toto čarodějné pozvání objevili, ale jen dva, kteří si ke dvěma pannám sedli, třetí se nedostavil.

Ta opuštěná dívka z toho byla smutná a netrpělivá. Konečně po dlouhém marném čekání vstala a šla k oknu. Tu uviděla naproti stát rakev, ve které ležela dívka jí velmi podobná, z čehož pohledu ta dívka onemocněla a brzy nato umřela. Podle lidového vyprávění, přichází též do světnice umrlčí truhla, očekávající dívka k ní přistoupí, truhla se otevře a dívka do ní klesne mrtvá.[pozn4]




Poznámka 1 - Město Saalfeld najdete ve spolkové zemi Duryňsko. Vydáte se dálnicí č.4 směrem na Erfurt až přijedete na místo, kde se kříží s dálnicí č.9 a odbočíte na směr do Norimberka. Pojedete asi 18 km a pak sjedete na silnici č.281 směrem na Neustadt, odtud je to do Saalfeldu už jen 40 km na západojihozápad.
Poznámka 2 - Pokud chcete vědět více o pověrách vdavekchtivých děvčat, přečtěte si ještě pověsti Házení košil, Noc Sv.Ondřeje a Svatá noc
Poznámka 3 - Město Coburg najdete na samém severu spolkové země Bavorsko. Vydáte se z Norimberku směrem na sever dálnici A73, nebude to víc jak 100 km.
Poznámka 4 - Pověst "Der Liebhaber zum Essen eingeladen“ je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková