Obr Vojen

Bratři Grimmové



Za časů Karla Velikého, kdy po zemi ještě chodili obři, žil jeden z nich, statečný rek, kterému říkali Vojen, v kraji Thurgau [pozn1] ve Švábsku. Ten byl tak urostlý, že nepotřeboval chodit po mostech, nýbrž každou vodu přebrodil a svého koně při tom táhl za ocas za sebou.

Vojen byl také ve válce, kterou vedl Karel Veliký proti Lužickým Srbům a Hunům; kosil nepřítele, jako by stál při senoseči, pobité nepřátele věšel na kopí a nosil je pak přes rameno jako zajíce či lišky.

Když se zase vrátil domů a jeho dobří přátelé a sousedé se ptali, jak se v té vojně měl, jak si zabojoval, tu zasmušile a nespokojeně pravil: „Co bych vám o těch ropuchách vyprávěl? Sedm nebo osm jsem jich nosil na kopí přes rameno, ani nevím, co to kvákali; byly to zbytečné císařské výdaje, strojit tolik zbrojného lidu proti ropuškám a červíkům, poradil bych si s nimi lehce sám.“

Toho obra nazývali Vojen, protože jeho síla se rovnala právě jednomu vojsku, s kterým si lehce poradil. Nepřátelé jako Hunové a Srbové před ním utíkali, neboť si mysleli, že na ně poslali samotného ďábla. [pozn2]




Poznámka 1 - Kanton Thurgau dnes naleznete na jihu Švýcarska pod Bodamským jezerem. Hlavním městem kantonu je půvabný Frauenfeld. Název dostal tenhle kraj podle řeky Thur, která je prý místy tak tajemná, že člověk lehce uvěří, že tu žili v dávných časech obrové.
Poznámka 2 - Lidová pověst "Riese Einherr" je z (DS 18) rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila, po svém převyprávěla a poznámkami doplnila Jitka Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková