Permoníci

Bratři Grimmové



Permoníci nebo-li horští skřítkové vypadají obyčejně jako trpaslíci, ale jsou velcí jen třičtvrtě lokte[pozn1]. Mívají podobu starého mužíčka s dlouhým bílým vousem, oblékají se jako havíři do bílých halen s perkytlí[pozn2] a kožených zástěr. Nosí kahance, perlíky a pemrlice[pozn3]. Havířům nečiní žádné škody, neboť i když občas malými kameny házejí, tak zřídka kdy jim tím nějakou úhonu způsobí; spíše to tak bývá, že jsou za to jízlivostmi a kletbami od havířů stíháni a plísněni. Permoníci se nechávají vidět především v chodbách, které jsou na rudu bohaté či nadějné. Díky tomu se jich havíři nelekají, nýbrž jejich zjevení za dobré znamení mají a jsou pak veselejší a ku práci pilnější.

Permoníci se po šachtě sem tam potulují a zdá se, že pilně pracují. Ale po pravdě nedělají nic. To spíše jednou chodbu či žílu rozrýpají, jindy handštány[pozn4] z vozíků berou a perkovím[pozn5] nahrazují, nebo na kladce něco kutí, jakoby třeba bylo něco vytáhnout a škádlí tím a matou havíře. Občas také volají, a když někdo přijde za tím hlasem, nikoho nenachází.

V Kutné Hoře v Čechách je může člověk často vidět, jak ve velkém množství z dolů vycházejí či zase do nich vcházejí. Když v dole nebyl žádný havíř, zvláště předcházelo-li nějaké neštěstí (havířskou smrt trojím klepáním zvěstovali) bylo slyšet permoníky hrabat, hloubit, tlouci, dusat a jiné havířské práce vykonávati. Občas se jako kováři o kovadlinu pečují, železo ohýbají, kladivy kují. Právě tyto permoníci se dávají mnohokráte slyšet klepáním, kováním a pregováním[pozn6] tak pilně jakoby dva nebo tri kováři něco kovali. Díky tomu jsou také v Čechách „domácí kováříčkové“ nazývání. V Idrii[pozn7] stavějí havíři každý den na určené místo šálek s jídlem. Také kupují každoročně v určitém čase červený kabátek, velikostí na hošíka šitý, a permoníky tím obdarují. Zapomenou-li na to některý rok, tu jsou permoníci pak na ně rozhněvaní a nemilostiví.




Poznámka 1 - Český loket, zvaný též pražský má 59,14 cm; vídeňský loket má 77,7 cm. Takže přesnou výšku permoníka zjistíme jen tak, že nějakého chytíme a pokusíme se ho přemluvit, aby se nechal změřit. Bacha, koušou, potvůrky.
Poznámka 2 - Perkytle jsou havířské kápě.
Poznámka 3 - Pemrlice jsou ruční havířská kladiva.
Poznámka 4 - Handštán je kus rudy tak velký, co by se do dlaně vešel.
Poznámka 5 - Perkoví jsou malé kousky jalové skály (bez rudy).
Poznámka 6 - Pregovaní je vyrážení minci z plátů kovu.
Poznámka 7 - Idria je starý důl na stříbro nedaleko Odenthalu ve spolkové zemi Severní Porýní-Westfálsko. Městečko Odenthal najdete pár kilometrů na východ od metropole Leverkusen, v přírodním parku Bergisches Land. Pověst "Die Wichtlein“ je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková