Jak lišák přemlouval vlka přes studnu skákati

Joseph Haltrich



Toho dne se vlk nažral opravdu dosyta [pozn1], až z toho byl celý kulatý jako bečka a pomalu se valil pryč; lišák ho doprovázel. Tu přišli k jedné studni v lese, co ji tam měli uhlíři, a vlk pravil: „Milý kmotře, já nemohu dál, jsem nějaký unavený.“ „Styďte se!“ odvětil mu lišák: „Máte teď být veselý a svěží, neboť jste se dobře najedl. Povídá se o vás, kdoví jaký nejste chlapák, ale já tomu nevěřím! Podejte mi důkaz, skočte aspoň jednou přes tuhle studnu!“ To vlka dohřálo a opravdu vzteklý a málem smyslů zbavený, jak se to stává jen vlkům, vylezl na okraj studny a zvolal: „Ubožáku, hned uvidíš, že se povídá pravda!“ a skočil.

Ale jaký to byl ubohý skok! Zcela přirozeně, neboť dvě svině přece jen něco váží a zemdlenost jednomu nedodá křídla, nýbrž olověné boty. Žbluňk! Vlk žuchnul do vody. „Kmotře!“ volal za ním lišák: „K dobré snídani patří se i dobře napít, ale varuji vás, nepijte přes míru!“ a upaloval rovnou k milířům. Když ho uhlíři spatřili, popadli sukovice a hnali se na něj, ale lišák se obrátil a pomalu, aby mu uhlíři stačili, běžel zpět ke studni.

Když tam uhlíři přiběhli, uslyšeli ve studni výt vlka, a tak nechali lišáka lišákem (ten běžel spokojeně domů) a jali se zachraňovat vlka, který samým strachem všechno to dobré jídlo vyvrhl zpět, a když byl konečně nahoře, dostal od uhlířů svůj díl a jen stěží jim celý zkrvavený unikl. [pozn2]




Poznámka 1 - Kde se proradný vlk tak dobře najedl a proč mu to lišák tak pěkně osladil, to se dozvíte v povídačce „Jak lišák vlkovi ku dvěma sviním pomohl“.
Poznámka 2 - Lidová pohádka "Der Fuchs überredet den Wolf, über den Köhlerbrunnen zu springen“ je ze sbírky pohádek „Sächsische Volksmärchen aus Siebenbürgen“ (1856) německého filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 - 17.05.1886). Z němčiny přeložila, pro vaši potěchu po svém převyprávěla a poznámkami opatřila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková