Svéhlavé dítě

Bratři Grimmové



To vám žilo bylo kdysi dávno na tom našem Božím světě jedno svéhlavé dítě. Bylo vám tak vzdorovité a neposlušné, že nikdo neudělalo to, co chtěla jeho matka. Možná proto v něm náš Pán neměl žádné zalíbení a jednoho dne na něj seslal ošklivou nemoc, ze které mu žádný lékař neuměl pomoci. Za krátký čas tedy to svéhlavé děcko leželo na smrtelné posteli a náš Pán si ho povolal k sobě.

Když hocha uložili do hrobu a jeho rakev zasypali zemí, tu se najednou ven vynořila jeho ruka a ukazovala do výše. Tak rakev otevřeli, ruku mu položili vedle těla a hrob opět přikryli hlínou. Ale marné bylo snažení lidí, neposlušný hoch vystrčil opět ruku ven.

Tu se jeho matka konečně rozzlobila, popadla lískovku a tu neposlušnou ruku pěkně vyšlehala. A bylo to! Ruka se stáhla zpět a od té chvíle leželo dítě v hrobě v míru a pokoji. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Das eigensinnige Kind“ (KHM 117) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková