Vlk a klisna

Joseph Haltrich



Zranění, které vlk utržil [pozn1], nebylo nakonec tak nebezpečné; strčil hlavu do hromady písku, aby proud krve zastavil, ale brzy byl jeho věčný hlad silnější než bolest hlavy. Tu uviděl, jak se na nedaleké horské stráni pase klisna s hříbětem. Vyřítil se přímo k nim a dříve než ho mohla klisna zpozorovat a dát se na útěk, byl u nich. „Tak teď jsem vás přistihnul na zakázané pastvě, já jsem tu hlídač, tvoje dítě si vezmu jako zástavu!!“ A vypadalo to, že klisně žádné prosby ani nářky nepomohou. „Ach,“ povzdychla si nakonec: „moje ubohé nezletilé dítě se v tom žaláři jistě utrápí k smrti.“ „Jak staré je tvé dítě?“ zeptal se vlk zarputile. „Ach, to nevím zcela přesně,“ řekla klisna: „jeho narození mám spolu s jeho jménem napsáno na pravé noze. Neuměl byste to přečíst? Ano, ano, přece když je někdo hlídač, musí umět číst i psát, ne?!“ Vlk nyní nemohl říci: „Ne, to neumím!“ Jeho pýcha mu to nedovolovala. „Ukaž mi tedy pravou nohu!“ zvolal nevlídně.

Tak zvedla klisna pravou zadní nohu a uštědřila vlkovi takovou ránu, že ho omráčila a on se sesunul bezvládně k zemi. Jak tam tak ležel, měla klisna dost času na to, aby i hříbětem odklusala domů. [pozn2]




Poznámka 1 - Chcete-li vědět, kde k tomu zranění vlk přišel, přečtěte si povídačku „Vlk a dva sedláci“.
Poznámka 2 - Lidová pohádka "Der Wolf und die Stute“ je ze sbírky pohádek „Sächsische Volksmärchen aus Siebenbürgen“ (1856) německého filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 - 17.05.1886). Z němčiny přeložila a pro vaši potěchu po svém převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková