Tanec s hastrmanem

Bratři Grimmové



V Laibachu ve stejnojmenné řece žil vodní duch, kterému říkali hastrman či vodník. Často se v noci rybářům, lodníkům jako i ve dne jiným lidem zjevoval, že každý pak mohl vyprávět, jak z vody vystupuje a bere na sebe lidskou podobu.

V roce 1547 první neděli v červenci se podle starého zvyku v Laibachu na starém rynku u kašny, u které rostla prastará lípa a vrhala chladivý stín, sešli měšťané laibašští ku veliké slavnosti, kdy přátelsky a po sousedsku pořádali velkou hostinu a za zvuků ryčné hudby se dávali do tance. Po nějaké chvíli je tam zjevil hezky oblečený a urostlý mládenec a chtěl se na tom tanečním reji taky podílet. Všechny shromážděné dvorně pozdravil a každému přítomnému přátelsky podal ruku, která byla ale celá měkká a ledově studená, takže při každém doteku pociťovali podivný děs.

Potom si vybral k tanci hezkou a vyšňořenou, avšak nestoudnou dívku lehčích mravů, která se Ursula Shäferin jmenovala. Ta se jím nechala vést a k jeho veselým šprýmům se připojila. Po nějaké chvíli, když spolu tancovali, kroužili v divokém reji po náměstí, tančili dál a dál okolo té kašny a lípy, pak ven z náměstí až k Laibachu, kde podle svědectví mnoha lodníků hastrman s dívkou do vody skočil a oba jim zmizeli z očí.

Ta lípa tam stála až do roku 1638, kdy byla skoro uschlá pokácena.[pozn1]




Poznámka 1 - Pověst "Tanz mit dem Wassermann" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková