Zvon z hory Wunnenstein

Anonym



Na hoře Wunnenstein stála za dávných časů kaple, která byla zasvěcena Svatému Michalovi. Na věži té kaple visel obrovský zvon. Kdykoliv v kraji hrozilo krupobití nebo jiná slota, v okolí žijící lidé onen zvon rozeznívali a jeho jasný hlas varoval ostatní před neštěstím či smrtí. O tom se doslechli Heilbronnští a rádi by ten zvon vzali a pověsili ho na věž kostela Svatého Kiliána. Dědičné paní z Oberstenfeldu, kterým tenkrát Wunnenstein patřil, jim nakonec ten zvon za těžký peníz prodaly. Ale lidé, žijící ve vsích okolo hory, z toho byli, když o tom slyšeli, celí zarmoucení.

Heilbronnští, z té koupě nadmíru blažení, zvon z Wunnensteinu odtáhli. Ale velmi se podivili, neboť zvon, když na něj kostelník od Svatého Kiliána chtěl poprvé zvonit, zůstával hluchý. Nechali povolat vymítače duchů, zpívali a modlili se, ale nic z toho nepomohlo. Zvon zůstával nadále němý. Tu na heilbronnské radní a měšťanstvo padnul strach a obavy, a tak se jednomyslně rozhodli, že ten zvon, jak je to půjde nejrychleji, vyvezou z města a dají ho zpět na jeho staré místo. Ale zvon byl tak těžký, že s ním dvanáct koní stěží pohnulo z místa.

Tu ten průvod Heilbronnských potkal jeden sedlák ze vsi Winzerhausen. Ten se velice potěšil, když opět uviděl milovaný zvon, a nabídnul se, že ho od měšťanů vezme a na Wunnenstein doveze sám. A vida, šlo to lehce, sám ho bez námahy jen se svými dvěma voly vyvezl nahoru.

A všechen lid z okolí byl bez sebe radostí, když zvon visel na svém místě věži a opět jim pak poskytoval ochranu a varování před nečasem a slotou.[pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pověst „Die Glocke von Wunnenstein“ je ze sbírky lidových pověsti ze Švábska, historického území v SNR, které je dnes z velké části součástí spolkové země Bádensko-Württembersko. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková