Arendsee

Bratři Grimmové



O jezeře Arendsee v Altmarku [pozn1] se vypráví následující pověst:

Na místě, kde nyní leží jezero a obec stejného jména, stál za starých časů pyšný zámek. Jednoho dne ho z vůle Boží pohltila velká voda a nezachránil se nikdo než jeden muž a jedna žena. Když ti dva utíkali, žena se bezděky ohlédla a tou zkázou byla tak zasažena, že zakvílela: „Arend, see!“ (tedy „Arende, dívej!“ jak se ten muž prý jmenoval) A od toho zvolání vzalo jméno i to městečko, které za čas na břehu jezera vyrostlo.

Na dně jezera leží hebká a jemná písčina a za jasného slunce může člověk ještě dnes vidět, stejně jako u jezera Broch u Ochsenbergu [pozn2], zřícené stěny potopeného zámku.

Kdysi se několik arendských umluvilo, že vodu prozkoumají, ale když spustili provaz a pak jej opět vytáhli, našli na něm uvázanou cedulku: „Upusťte od tohoto konání, nebo vaše město dojde stejného konce jako tento zámek.“ [pozn3]




Poznámka 1 - Altmark je malebné historické území na severu spolkové země Sasko-Anhaltsko a lázně Arendsee jsou perlou, která tu krásu korunuje. Historie lázní je spojena se založením benediktinského kláštera v roce 1184. Výstavba kláštera sem přilákala mnoho dělného lidu, který si zde založil stejnojmennou kolonii. Obec se velmi rychle rozvíjela a už v roce 1289 se stala městysem, v roce 1457 obdrželo Arendsee od kurfiřta Bedřicha II. Braniborského městské právo. Během třicetileté války (1618-1648) bylo město těžce zkoušeno, osmkrát bylo zcela vypleněno, k novému rozkvětu dochází až kolem roku 1685, v letech 1770-1790 bylo Arendsee krajským městem s 96 obcemi. Napoleon město připojil k Westfálsku, po jeho porážce připadlo opět Prusku. 26.července 1831 vzplál v místním pivovaře požár, který se rozšířil po celém městě, takže tenkrát lehlo popelem 147 domů. 1000 lidí zůstalo bez střechy nad hlavou, mnoho měšťanů našlo tenkrát v plamenech smrt. Osud těchto lidí dojal jejich spoluobčany natolik, že byly po celém Německu pořádány sbírky a město bylo během tři let obnoveno. Dnes je Arendsee vyhlášené lázeňské město a voda v jezeře Arendsee je čistá a průzračná jako kdysi, protože už od roku 1969 je tu zakázán provoz motorových lodí.
Poznámka 2 - Podrobnosti najdete v pověsti Ochsenberg.
Poznámka 3 - Pověst "Arendsee" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Přeložila a převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková