Jak si kočka dala šít

Anonym



Jednoho dne si kočka usmyslila, že si pořídí nový kabátek. Zašla tedy za švadlenou, kterou tenkrát byla jedna myš, a objednala si u ní nový kabátek.

Když si pro něj za týdne přišla, myš jen kroutila hlavou a řekla: „Z téhle látky nebude kabátek.“ Kočka se tedy zeptala: „A co by z toho tedy bylo?“ Myš odvětila: „Tak kalhoty.“ Dobrá, tak si kočka poručila kalhoty.

Za týden si šla k myšce kalhoty vyzvednout. Ale myška zase jen kroutila hlavou a řekla: „Z toho nebudou kalhoty.“ Kočka se tedy zeptala: „A co by z toho tedy bylo?“ Myš odvětila: „Tak vesta.“ Dobrá, tak si kočka poručila vestu.

Za týden si šla k myšce vestu vyzvednout. Ale myška se opět ošívala a nakonec řekla: „Z toho nebude vesta.“ Kočka se tedy zeptala: „A co by z toho tedy bylo?“ Myš odvětila: „Možná tak čepice.“ Dobrá, tak si kočka poručila čepici.

Za týden si šla k myšce čepici vyzvednout. Ale myšce nebylo moc do řeči, až nakonec řekla: „Z toho nebude čepice.“ Kočka se tedy zeptala: „A co by z toho tedy bylo?“ Myš odvětila: „Možná pytlík na cukrkandl.“ Dobrá, tak si kočka poručila pytlík na cukrkandl.

Za týden si šla k myšce pytlík na cukrkandl vyzvednout. Ale myška měla naspěch a vypískla: „Z toho nebude pytlík na cukrkandl.“ Kočka se tedy zeptala: „A co by z toho tedy bylo?“ Myš odvětila: „Houby s voctem!“ Tu se kočka na myš vrhnula a od toho času jsou kočky a myši ti největší nepřátelé. [pozn1]




Poznámka 1 - Finskou lidovou pohádku „Die Maus bei der Katze als Schneiderin“ pro vás z němčiny přeložila a po svém převyprávěla Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková