Hadí královna

Otto Sutermeister



Před dávnými lety našla dcerka jednoho pastýře ve skalách polomrtvého hada, který měl už namále. Děvče se však smilovalo a hada vložilo do džbánku s mlékem, které právě neslo domů. Hádek se nedal dvakrát pobízet, žádostivě pil mléko a viditelně se zotavoval, až nakonec nabral zase tolik sil, že se mohl odplazit pryč.

Zanedlouho přišel k otci té dívky mladý chudý pastýř, aby ho poprosil, zda by mu dal svoji dceru za ženu. Ale starý pastýř byl zámožný a pyšný muž, a tak výsměšně křiknul: „Až budeš mít tolik stád dobytka jako já, pak ti svoji dceru dám!“

Ale pýcha předchází pád, neboť od toho okamžiku přilétal každou noc ohnivý drak a sežehnul pastviny, takže za nějakou dobu neměl starý pastýř pro svá stáda žádnou pastvu a dobytek hlady pomřel. Tu přišel ten mladý pastýř znovu, neboť teď byl otec nevěsty stejně chudý jako on, a žádal dívčinu ruku; nyní ho stařec už nemohl odmítnout.

O svatebním dni se v nevěstině světnici pojednou objevil had, na kterém seděla krásná panna a řekla: „To je moje poděkování za to, že jsi mne zachránila od smrti a nakrmila mlékem!“ S těmi slovy sundala z hlavy zářící korunu, hodila ji nevěstě do klína, a jak se objevila, tak zase zmizela.

Tu korunu dívka celý svůj život opatrovala, a tak ji v životě provázela jen radost, štěstí a boží požehnání. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Schlangenkönigin“ je ze sbírky pohádek „Kinder- und Hausmärchen aus der Schweiz“ (1873) švýcarského sběratele pohádek Otto Sutermeistera. Z němčiny přeložila, pro vaši potěchu po svém převyprávěla a poznámkami opatřila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková