Hrušeň na Walserském poli

Bratři Grimmové



U Salzburgu na takzvaném Walserském[pozn1] poli se měla kdysi dávno odehrát strašlivá bitva, z které, co nohy mělo, utíkalo, neboť to byla tak krvavá lázeň, že za těch bojů po zemi se valící krev vojákům až do holínek vtékala. V té bitvě byli běsové dobrými lidmi nakonec poraženi.

Od těch dob na památku děsivé bitvy stojí na Walserském poli uschlá hrušeň; již třikrát byla pokácena, ale její kořínky znova vyrazily a ona se opět zazelenala a do krásy stromu vyrostla. Mnoho let stála suchá, když se jala zelenat, to bylo znamení, že brzy přijde strašlivá bitva, a když nesla plody, bitva opravdu započala. Potom jednou na té hrušni nalezli zavěšen štít s erbem bavorského panovníka, co však mělo toto znamenat, nikdo nevěděl.[pozn2]




Poznámka 1 - Tak památný strom najdete na poli u rakouského městečka Wals-Siezenheim, které najdete asi 10 km jihozápadně od slovutného Salzburgu-Solnohradu.
Poznámka 2 - Pověst "Der Birnbaum auf dem Walserfeld" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková