O zlatém písku na Untersbergu

Bratři Grimmové



V roce 1753 si vyšel na horu Untersberg[pozn1] chudičký pacholek, jménem Paul Mayer. Když vystoupal téměř do poloviny její výšky, dorazil ke skalní průrvě, ve které ležela hromádka písku. Protože o tom již mnohé slyšel, nepochyboval, že to musí být zlatý písek, naplnil si tím kapsy a radostí bez sebe se obrátil, že se vydá domů. V tom okamžiku před ním ale stál cizí muž a zeptal se: „Co to neseš?“ Pacholek úlekem a strachy neuměl odpovědět, ale ten cizinec ho popadl, vyprázdnil mu kapsy a řekl: „Domů se vrať jinou cestou, než jsi přišel, a jestli se tu ještě objevíš, živý odtud neodejdeš.“ Pacholek šel domů, ale to zlato ho vzrušovalo natolik, že se pokusil puklinu, kde leží zlatý písek, hledat ještě jednou a vzal si s sebou dobrého kamaráda. Ale bylo to k ničemu, nenašli nic.

Jindy se stalo, že se na Untersbergu zdržel jeden dřevorubec a musel v jakési jeskyni přečkat noc. Druhého dne prý narazil na skalní průrvu, ze které se sypal zářící těžký zlatý písek. Protože však s sebou neměl žádnou nádobu, vrátil se nahoru jindy a položil do proudu zlatého písku džbánek. Když se s naplněným džbánkem vydal pryč, tu uviděl nedaleko toho místa, jak se najednou otevřely nějaké dveře, skrze které viděl dovnitř hory, a to prazvláštní svět se slunečním světlem stejným jako tady. Ty dveře zůstaly otevřené sotva minutu a jakmile se zabouchly, zaznělo to v hoře jako ve velkém vinném sudu. Tento džbánek povždy naplněný zlatem si muž přinesl domů, ale po jeho smrti na tom zlatě nebylo žádné požehnání. Ty dveře pak už nikdy nikdo neviděl. [pozn2]




Poznámka 1 - Horský vápencový masiv Untersberg o rozloze asi 70 km2 a s nejvyšším vrcholem Berchtesgadener Hochthron (1973 m n.m.) najdete na jih od Salzburgu. Dvě třetiny masivu leží v Bavorsku a státní hranice s Rakouskem probíhá přes vrcholy Ochsenkopf (1780 m n.m.), Mitterberg (1840 m n.m.) a Salzburger Hochthron (1853 m n.m.). V lomech na severní straně horského masivu se těží proslavený vápenec, známý pod jménem unterbergský červený mramor. V masívu se nachází přes 400 krasových jeskyní, takže není těžké uvěřit tomu, že kdysi byly obydleny bájným lidem nebo, že tam dodnes dlí vojska císaře Barbarossy.
Poznámka 2 - Lidová pověst „Goldsand auf dem Untersberg“ (DS 162) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila a po svém převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková