O křivém přísahání

Bratři Grimmové



V Odenwaldu[pozn1] u kláštera Schönau[pozn2] leží jedno místo, kterému lidé od pradávna říkají U křivé přísahy.

Podle pověsti se tam kdysi dávno jeden sedlák zapřísahal, že to pole, které se tam rozkládalo lidem k radosti a užitku, patří jemu. Jen to své křivé přísahání dořekl, tu se mu pod nohama rozestoupila země a on zmizel v jejích útrobách, nezůstalo po něm prý tenkrát nic než hůl a boty. A podle tohoto křivého přísahání dostalo toto místo své jméno.

O křivopřísežnících se mezi lidem dále vypráví, že jim k přísaze vztyčený prst ztuhne a už ho nikdy neohnou, některým prý přímo zčerná. Ani po smrti těchto lidí nemá tento prst pokoje a prodere se skrze hrob ven, aby se dál tyčil k nebi [pozn3].




Poznámka 1 - Odenwald je bájeslovné středohoří rozkládající se ve spolkových zemích Hesensko, Bavorsko a Bádensko – Württembersko. Pokud zvídavý turista zdolá jeho nejvyšší horu Katzenbuchel (626 m n.m.), může se kochat pohledem z ještě o pár metrů vyšší rozhledny po celém kraji. Podle písně Nibelungů měl být právě v hesenské části odenwaldského pohoří úkladně zabit udatný drakobijce Sigfried.
Poznámka 2 - Cisterciácký klášter Schönau byl ve stejnojmenné obci v jižním Odenwaldu založen v roce 1142 biskupem wormským. Unikátní románský objekt dnes již bývalého kláštera od roku 2008 slouží jako kulturně-historické centrum a muzeum.
Poznámka 3 - Lidová pověst "Der falsche Eid“ (DS 101) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila, po svém převyprávěla a poznámkami doplnila Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková