Köterberg

Bratři Grimmové



Köterberg[pozn1] též jinak byl nazýván Götzenberg (Svathora), protože tu bývali prý pohanští bůžkové vzýváni. Hora je plná zlata, z kterého může nejeden chudý muž zbohatnout, když se mu je najít poštěstí.

Na severní straně hory jsou jeskyně, tu našel jednou jeden ovčák vchod a dveře k pokladům, ale zrovna, když chtěl vstoupit dovnitř, v tom samém okamžiku se zjevil na poli opodál krvelačně vypadající strašlivý muž a běžel k němu. Tu se ovčák velmi polekal a utekl.

Na jižní straně na lesem porostlé vyvýšenině na úpatí hory stával Harzburg, o čem jasný důkaz podávají zdi, které je zde možné ještě i dnes vidět. Tam bydleli obrové a přesně naproti, asi na dvě hodiny vzdáleném Zierenbergu (Krasokvětné hoře) stával další obří hrad. Mezi nimi si obři házeli svá kladiva sem a tam.[pozn2]




Poznámka 1 - Horu Köterberg (Monte Wau Wau) najdete ve spolkové zemi Severní Porýní-Westfálsko, v trojúhelníku, který tvoří na severovýchodní hranici země městečka Höxter, Holzminden a Steinheim. Právě odtud je jedinečný výhled po okolí až do vzdáleného Harzu (je o tom zmínka i v zemských deskách z roku 1789). Není se tedy čemu divit, že občané a milovníci dlouhých procházek z Holzmindu, Detmoldu a okolí uspořádali sbírku a v roce 1905 zde byla vystavěna rozhledna. A Köterberg je oblíbeným výletním místem dodnes.
Poznámka 2 - Pověst "Der Köterberg" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková